Upravljanje i naplata potraživanja za telekomunikacijske kompanije

Telekomunikacijske usluge su tipičan primjer mass-marketing poslovanja. Gotovo svi koriste barem jednog dobavljača telekomunikacija, često više njih – ne samo za fiksnu telefoniju, već i za mobilne telefone, internet veze ili usluge web hostinga. To rezultira velikim brojem odnosa s kupcima s redovnim obvezama plaćanja. Računi se obično plaćaju na vrijeme – ali nažalost ne uvijek. Tu naplata duga dolazi u obzir za telekomunikacijske kompanije.

Nenaplaćeni računi i naplata duga u telekomunikacijskoj industriji

Studija koju je provela Deloitte sugerira da oko 800.000 neplaćenih računa rezultira slučajevima naplate u telekomunikacijskoj industriji svake godine. Oko 300.000 od njih se eksternalizuje u kompanije za naplatu duga. Svaka telekomunikaciona kompanija zapošljava u prosjeku 76 ljudi u kolekcijama, sa prosječno izvanrednim iznosom od 135 EUR. Telekomunikacijske kompanije svake godine izgube oko 30 miliona EUR zbog nenaplativih dugova koristeći konvencionalne metode naplate duga. Ove brojke jasno pokazuju koliko pitanja plaćanja mogu biti izuzetno skupa. Oni ne uključuju samo visoku razinu troškova podsjetnika i procesa naplate, postoje i gubici zbog nenaplativih dugova, što opterećuje likvidnost.

Podsjetnici i naplata duga također imaju neugodnu „nuspojava“, a to da sam odnos s kupcima postaje pomalo ukaljan. To se prije svega odnosi na „tradicionalne“ metode povrata duga, koje se često doživljavaju kao prijeteće i zastrašujuće za pogođene kupce, koji često na kraju pokušaju da se presele kod drugog pružatelja usluga. Ali to nije ono što želi kompanija koja stoji iza procesa naplate. Sve što želi je da se nepodmirene telefonske naknade plate i zadrži klijenta.

Capital Force – naplata duga za telekomunikacione kompanije i ISP-ove

U pogledu naplate duga za telekomunikacijske kompanije, za Capital Force nema razlike da li je ta kompanija mrežni operater, pružatelj usluga ili druga vrsta mrežnog provajdera. Ne radi se samo o jednostavnim, brzim i efikasnim procesima, već i o upotrebi prave strategije i optimalizaciji individualnog pristupa. To su ključne stvari koje nas odvajaju od „tradicionalne“ negativne slike naplate duga. Cilj je povećati vjerovatnoću namirivanja neplaćenih računa. U većini slučajeva iza neplaćenog telefonskog računa nema loše namjere, postoje samo teške financijske okolnosti. Umjesto prijetnji i zastrašivanja, Capital Force želi ponuditi klijentu jednostavne otplatne planove, koji se daju rano i lako ih je dogovoriti putem interneta (E-maila), kako bi klijenta doveli u situaciju da plati nepodmireni račun. Uvjeravanje, pravičnost i jednostavni procesi najvažniji su faktori pri naplati nepodmirenih mjesečnih naknada. Ovaj pristup je često efikasniji, ne manje održiv i nudi bolju šansu da zadrži kupca uprkos kontaktu sa kompanijom za naplatu potraživanja.

Kako naplata duga funkcionira u Capital Forceu

Svaka strategija i pristup je usmjeren ka najvišem mogućem nivou uspjeha. Ovisno o ponašanju dužnika, pristup može biti više „kooperativan“, „silovit“ ili „logičniji“, ali ton je uvijek pošten i privlačan. Koncept Capital Force takođe uključuje pružanje klijentima jednostavan načina podmirivanja neplaćenih računa. Cilj im je što je moguće lakše „riješiti se“ svog problema s plaćanjem. To takođe uključuje otvorenu komunikaciju i trenutni odgovor na upite i nedoumice kupaca, gdje telekomunikacijske kompanije moraju pokazati 100% spremnost na rješavanja upita blagovremeno, kako bi isti bili proslijeđeni isto tako. Kako telekomunikacijske kompanije i dobavljači internet usluga uglavnom komuniciraju sa svojim kupcima putem telefona i interneta, digitalni pristup koji je preduzeo Capital Force ne uključuje promjene u formatu, što znatno povećava izglede za uspjeh.

Prednosti Capital Force-a za telekomunikacijsku industriju

Ovo je pregled koristi od naplate duga putem Capital Force-a za telekomunikacijske kompanije:

  • Prenošenje upravljanja potraživanjima prema „profesionalcu“ koji poznaje posao iznutra
  • Konzistentni digitalni procesi čine naplatu duga isplativijom, bržom i efikasnijom
  • Strateški pristup i nalazi ponašanja dužnika daju Capital Force-u bolju šansu za uspjeh
  • Smanjenje gubitaka od nenaplativih dugova i poboljšana likvidnost
  • Retencija kupaca uprkos naplati dugova zahvaljujući pravičnom principu Capital Force

Capital Force – Naša snaga je Vaš kapital

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *