4 razloga zašto je outsourcing rane naplate isplativo za Vaš biznis

Ako Vam kupci neplaćaju, zatvorit će te svoj biznis. Rana naplata je prva linija odbrane između Vaše kompanije i neplaćenih računa. Iako je primanje plaćanja od Vaših klijenata ključni dio Vašeg poslovanja, neprekidno kontaktiranje Vaših kupaca koristi resurse kompanije. Ovaj napor često završi bez evidentnog povrata za utrošeno vrijeme, što uzrokuje zatišje u toku rada.

Jedan od najboljih načina za borbu protiv ovog bolnog iskustva je eksternalizacija rane naplate kvalifikovanim agencijama. Na taj se način Vaši uposlenici mogu usredotočiti na kvalitetno obavljanje posla i ne zaglibiti u neplaćene račune.

Evo načina na koje eksternalizacija rane naplate, ne samo da štedi vrijeme, već u velikoj mjeri vraća sredstva:

 1. Upravljanje naplatom potraživanja internim odjelom je teško
  Od novoosnovanih preduzeća do uspostavljenih kompanije širom svijeta imaju problema s ažuriranjem i naplatom potraživanja. Ne samo da se poslovanje mora pridržavati zakonskih propisa, možda ćete pretrpjeti kazne ako to ne učinite ispravno ili se ne ažurira na vrijeme. Još jedna poteškoća sa naplatom je tehnologija. Slanje i upravljanje računima više je od brze e-pošte. Postoje mnoge trenutne tehnologije i najbolje prakse koje treba uspostaviti kako bi stvari djelovale efikasno i brzo rezultirale prilivima. Outsourcing/eksternalizacija rane naplate agenciji osigurat će da se ne samo pridržavaju važećih zakona,pravila i propisa, već će imati i najnovije tehnologije za obradu računa i upita kupaca.
 1. Povećano zadovoljstvo i retencija klijenata
  Ako fokus Vaše kompanije nije isključivo na korisničkoj službi, možda ćete dobiti negativan odgovor kada se obraćate klijentima zbog odgođenih plaćanja. Eksternalizacija Vaše rane naplate kvalificiranim agentima korisničkih usluga ne samo da znači da će Vaši kupci imati veću vjerovatnoću pozitivnih interakcija (čak i kada je to povezano s novcem!), nego će oni se vjerojatno vratiti kao zadovoljni klijenti. Rana naplata nije samo podsjećanje ljudi na zakašnjela plaćanja; radi se o pomaganju kupcu u postavljanju planova plaćanja ili o ponudi prilagodljivih opcija. Iskusni agenti korisničke službe otvaraju linije komunikacije s Vašim kupcima, bez potrebe da pribjegavaju klasičnim metodama naplate.
 1. Dosezanje informacija o kupcima
  Teško je izgraditi provjereni postupak oko odgođenih ili izgubljenih plaćanja. Kontaktiranje kupaca zbog zakašnjelih plaćanja često je više od običnog telefonskog poziva. Kupci su se možda preselili, promijenili podatke o kontaktima ili su e-adrese mogle postati neželjena pošta. Mnogo je razloga zbog kojih bi moglo biti teško stupiti u kontakt s nekim, a to uključuje vrijeme i energiju da biste ostali na vrhu. Eksternalizacija rane naplate omogućava agenciji da se bavi pružanjem pomoći i ažurira kontakt podatke u skladu s tim, a koji će Vašoj kompaniji biti korisni i prilikom drugih aktivnosti (prodajne akcije, cross i upsell, i sl.).
 1. Povećane profitne marže
  Postoji ogromna lista razloga zbog kojih bi kompanija povećala profitne marže prilikom eksternalizacije rane naplate. Kao prvo, outsourcing centri mogu biti i do 70% jeftiniji od vlastitog osoblja. Drugi važniji razlog je iskustvo i fokus. Agenti su u ranoj naplati posvećeni samo naplati dugova, što znači da će posvetiti vrijeme i procedure potrebne za blagovremeno primanje uplata. Imati tim posvećen nepodmirenim plaćanjima znači deset puta smanjiti stope delinkvencije za Vašu kompaniju.

Capital Force pruža kvalitetne i profesionalne usluge u fazi rane naplate za potrebe Vaše kompanije. Dugogodišnje iskustvo rezultat je Capital Force-a koji savladava iskustvo korisničke službe za svoje klijente. Pružajući izvanrednu korisničku podršku, Capital Force može razgovarati o mogućnostima plaćanja ili prilagodljivim rješenjima, osiguravajući da plaćanja konačno stignu na vrijeme, a klijent se vrati zadovoljan.

Pošaljite nam upit na info@capitalforce.ba kako bi i Vama ponudili usluge na bazi uspješnosti. Ako nema rezultata i uplata, nema ni naknade za nas.

Capital Force – Naša snaga je Vaš kapital.