FAQ – Česta pitanja

1.Zašto eksternalizovati naplatu?

Ako upravljanje potraživanjima prepustite nama, Vi se možete fokusirati na Vašu osnovnu djelatnost. Bit ćete sigurni znajući kako se eksperti brinu o Vašim potraživanjima.

Naša stručnost, znanje i procesi su usavršeni za brzu naplatu velikog broja dugovanja kako biste Vi mogli imati koristi od veće likvidnosti za ulaganja zbog kojih će vaš posao porasti ili vas čak zaštititi od nemogućnosti plaćanja.

Pratimo dužnike koji nisu platežno sposobni u ovom trenutku, ali to možda neće biti u budućnosti. Stoga, čim postanu platežno sposobni, Vi ćete primiti novac od kojeg ste već odustali.

 

2.Hoće li saradnja s eksternom specijalizovanom kompanijom za naplatu potraživanja naštetiti mojoj reputaciji ?

U većini slučajeva saradnja sa eksternom kompanijom za naplatu potraživanja ima pozitivan učinak na vašu sliku u javnosti. Ulagači, dobavljači i korisnici znat će kako naplatu shvatate ozbiljno, te upotrebljavate usluge profesionalnog partnera za poboljšanje likvidnosti.

Mi u Capital Force-u radimo dosljedno i sa razumijevanjem, uvijek tražimo prijateljska rješenja vodeći računa o tome kako je dužnik ujedno i Vaš klijent. Znamo koliko je važan odnos sa istim i radimo sve što možemo kako bismo ga zaštitili.

 

3.Kako Capital Force naplaćuje potraživanja?

Naš prioritet je brzo pribavljanje Vašeg novca održavajući dobar odnos s Vašim klijentima. Gdje je to moguće, dogovaramo planove otplate koji vode računa o financijskoj situaciji korisnika. Proces naplate se sastoji od tri faze:

    1.Pisana opomena - Dužnika prvo kontaktiramo putem pošte. Ljudi obično pisma koja dobiju od agencija za naplatu potraživanja shvataju ozbiljno, stoga je postotak odaziva visok.

    2.Telefonska opomena - Ako prvi korak nije rezultirao plaćanjem, korisnika opominjemo telefonom ili putem drugih kanala, poput SMS/Viber/Whatsapp poruke. U ovoj fazi naplaćujemo najviše dugovanja.

    3.Pravna radnja - Ako ništa drugo ne uspije, ocijenit ćemo i u dogovoru s Vama, poduzeti eventualnu pravnu radnju. Na temelju našeg velikog iskustva i znanja moći ćemo Vas savjetovati ima li takva pravna radnja šanse za uspjeh ili ne.

Postupak koji će se primijeniti zavisi od svakog pojedinačnog slučaja. Ako je to prikladno, možemo prilagoditi gornje faze tako da najbolje odgovaraju određenom slučaju.

 

4.Zašto odmah ne bih tužio/la dužnike?

Parničenje je skupo i možete dugo vremena čekati na sudsku presudu. Uvijek prvo pokušavamo riješiti sporove vansudski, a na sud idemo samo ako u tome ne uspijemo. Ovim se štedi ne samo novac, već obično brzo dolazi do naplate i zadržavaju se dobri odnosi s korisnicima. Međutim, u individualnim slučajevima koristimo i u vansudskoj naplati određene aktivnosti od strane naših partnernskih advokatskih kuća.

 

5.Zašto specijalizovane kompanije za naplatu potraživanja imaju bolji postotak naplate od internih kreditnih odjela i odjela naplate?

Specijalizovane kompanije obično su uspješnije jer je naplata njihova osnovna djelatnost, jer posjedujemo potrebno znanje, vrijeme, kadrove i tehnologiju. U većini malih i srednjih kompanija za naplatu potraživanja zaduženi su računovođe ili agenti prodaje. Ovaj dodatni zadatak povećava poslove zaposlenika i nalazi se nisko na njihovom popisu prioriteta. Rezultat može biti nizak nivo naplate ili čak povećanje iznosa teško naplativog potraživanja. Zato Vam savjetujemo angažiranje agencije za naplatu potraživanja. Neka se Vaši zaposlenici koncentriraju na Vašu osnovnu djelatnost.

 

6.Koliko koštaju Vaše usluge?

Radimo na bazi „Success fee-a“ bez inicijalnih troškova što znači ukoliko nema naplate, nema ni naknade.

Trošak usluga temelji se na postotku stvarno naplaćenog iznosa. Naknada zavisi o veličini dugovanja koje treba naplatiti, prekoračenom roku naplate preostalog dugovanja, dostupnih kontakt podataka, i sl. Kontaktirajte nas i rado ćemo porazgovarati s vama, analizirati Vaš portfolij te dostaviti cjenovnu ponudu naših usluga.